MUFFINY SZPINAKOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

0 (0 ocen)

Szczerze mogę przyznać, że są to moje ulubione muffiny ! : )

Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (nie w liściach)
    100 g białej czekolady
    350 ml oleju rzepakowego
    3 jajka
    200 g cukru (ciasto z tą ilością będzie bardzo słodkie – proponuję dać 100 g cukru )
    300 g mąki pszennej tortowej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki (czubate) proszku do pieczenia

Muffiny szpinakowe z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażam i odciskam z nadmiaru wody, po czym miksuję z olejem.
    Czekoladę łamię na mniejsze kawałki i rozpuszczam w gorącej kąpieli (do większego garnka z gotującą wodą wstawiam mniejszy garnek lub miskę z kawałkami czekolady i cały czas mieszając rozpuszczam czekoladę).
    Przesianą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.
    Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i na przemian, po jednej łyżce dodaję raz szpinak z olejem a raz mąkę – cały czas miksując.
    Na koniec wlewam roztopioną czekoladę i dokładnie miksuję.
    Ciasto przekładam do form silikonowych na muffiny, na 3 / 4 wysokości, wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez ok. 20 – 30 minut.
    Każdy piec jest inny więc piecz do tzw. suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy