Tym razem dodaje przepis na muffiny z mąki ryżowej. Robiłam je kiedyś gdy siostra była na diecie bezglutenowej. Bardzo przypadł mi do gustu ich smak, więc postanowiłam upiec je jeszcze raz. Przepis znalazłam na canihaveabite.blox.pl.
35 min
Składniki:
1 1/3 szklanki mąki ryżowej
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju o neutralnym smaku
1/3 szklanki mleka krowiego
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
kilka łyżeczek masła kokosowego (można pominąć)
kawałki czekolady białej deserowej, gorzkiej, mlecznej ogólnie jaką kto ma
Muffiny ryżowe z czekoladą i masłem kokosowym - bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy 2 miski. Do jednej przesiewamy suche składniki, do drugiej mokre i mieszamy. Następnie zawartość obu misek łączymy i mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
2.Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami lub przygotowujemy silikonowe foremki. Foremki zapełniamy do połowy, kładziemy niewielką łyżeczkę masła kokosowego i kawałek czekolady. Resztę ciasta rozkładamy równo do wszystkich foremek. Muffiny pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze