Muffiny pomarańczowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dokładnie umytą pomarańczę (najlepiej wyszorować ją szczoteczką) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, aby była w całości zanurzona i gotujemy około 1 godziny. Możemy sprawdzic nożem, jeśi wchodzi bez oporu, pomarańcza jest ugotowana. Wyjmujemy, studzimy, kroimy ze skórką na mniejsze kawałki i dokładnie miksujemy blenderem do uzyskania papki. Jeśli smakując wyczujemy chrakterystyczną dla tego owocu goryczkę, nie należy się tym martwić. W cieście nie będzie ona wyczuwalna.
2.Masło roztapiamy, dodajemy cukier puder, jaja, mus z pomarańczy, śmietanę i mleko, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.
W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy tylko do momentu połączenia, w cieście powinny zostać grudki.
3.Formy do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy masą do 3/4 wysokości papilotki.
W tym przypadku wyszły 24 mini muffinki i 12 muffinek standardowej wielkości.
4.Pieczemy w temperaturze 180 st.C:
10 minut - minimuffinki
25 minut muffiny standardowe.
Komentarze