MUFFINY MARCHEWKOWE

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zimowe, rozpływające się z ustach muffinki marchewkowe z mleczną polewą

  • 45 min

Składniki:

  • (na 15 szt)
    220 g mąki
    120g cukru
    170 ml oleju
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 marchewki
    1 szczypta soli
    2 łyżeczki soku z cytryny
    3/4 łyżeczki cynamonu

    polewa:
    1/2 szklanki cukru pudru
    60 g masła
    1/8 szklanki mleka
    3/4 szklanki mleka w proszku

    dodatkowo:
    orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffiny marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. muffinki:
    Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,szczyptę soli i cynamon wsypujemy do miski. Do składników suchych dodajemy 2 jajka,olej i sok z cytryny. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy marchewkę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotakmi do 3/4 ich wysokości.
    Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pieczemy 25 minut

    polewa:
    Masło rozpuszczamy w rondlu dodajemy do niego mleko i cukier, podgrzewamy aż cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia, wsypujemy mleko w proszku (najlepiej przesiać przez sitko,żeby nie było grudek) energicznie mieszamy.

    Polewa po wymieszaniu wydaje się dość rzadka,ale jak ostygnie będzie gęstsza. Jeśli zastygnie, całkowicie zgęstnieje można ją podgrzać i przywrócić do rzadszej konsystencji
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować