Muffiny leśny mech

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Muffiny:
    2 jaja
    22 dag szpinaku (użyłam mrożonego)
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Bita śmietana:
    "Śnieżka"
    200 ml mleka (zimnego)

    jagody i czerwone porzeczki (użyłam mrożonych)

Muffiny leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffiny:
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, ciągle miksując na małych obrotach. Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, miksując do połączenia się składników. Szpinak odmrozić i przecedzić z wody. Dodawać stopniowo do masy, mieszając delikatnie łyżką. Powstałym ciastem napełniamy foremki do mufinek, do każdej wlewamy łyżkę ciasta. Układamy kilka jagód i ponownie zalewamy ciastem. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku ok. 15-20 min. do suchego patyczka.
  • 2. Bita śmietana:
    Do wysokiego naczynia wlać 200 ml zimnego mleka. Wsypać "Śnieżkę" i dokładnie wymieszać. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 4 - 5 min.
  • 3. Na wystudzonych muffinach lekko ściąć górę (okruszki zachować), udekorować bitą śmietaną, owocami i okruszkami ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy