Muffiny korzenne z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy, delikatnie ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Dynię trzemy na tarce o dużych oczkach, dusimy ją w soku pomarańczowym na niewielkim ogniu około 10 minut.
Miąższ studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy cukier, miód, jaja i jogurt wszystko dokładnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i skórką pomarańczową.
Całość wsypujemy do masy dyniowej i mieszamy.
Masę przekładamy łyżką do formy z papilotkami – każdą dziurę wypełniamy do dwóch trzecich.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, do suchego patyczka.
Upieczone muffinki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Smacznego!
Komentarze