Muffiny korzenne z dynią

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Sezon dyniowy w pełni, warto przygotować z niej coś słodkiego.

  • Łatwy

Składniki:


  • - miąższ dyni: 350 gramów
    - mąka: 170 gramów
    - cukier: 75 gramów
    - pomarańcza: 2 sztuki
    - jaja: 2 sztuki
    - miód: 2 łyżki
    - jogurt naturalny: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - imbir w proszku: 0.5 łyżeczki
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny korzenne z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Pomarańcze dokładnie myjemy, delikatnie ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
    Dynię trzemy na tarce o dużych oczkach, dusimy ją w soku pomarańczowym na niewielkim ogniu około 10 minut.
    Miąższ studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy cukier, miód, jaja i jogurt wszystko dokładnie mieszamy.

    W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i skórką pomarańczową.
    Całość wsypujemy do masy dyniowej i mieszamy.

    Masę przekładamy łyżką do formy z papilotkami – każdą dziurę wypełniamy do dwóch trzecich.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, do suchego patyczka.
    Upieczone muffinki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Miód Pomarańcze Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować