Muffiny korzenne

0 (0 ocen)

  • 40 min

Choć do świąt jeszcze trochę czasu u mnie już zapachniało świętami.Pyszne,mięciutkie muffinki z chrupiącym,orzechowym wierzchem...pokochacie je.

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki razowej
    1/2 szklanki brązowego cukru
    1 łyżka przyprawy do piernika
    szczypta soli
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    45 g roztopionego masła
    1 jajko
    3 średniej wielkości jabłka
    3-4 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
    kilka łyżek cukru brązowego

Muffiny korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, a w drugim płynne.Jabłka obrać i pokroić w drobna kostkę.Składniki z naczyń połączyć ze sobą.Nie trzeba do tego nawet używać miksera.Ja mieszałam łyżką.Na końcu dodać jabłka.Ciastem wypełnić foremkę do muffinek do 3/4 ich wysokości.Wierzch pospać orzechami i cukrem brązowym.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 20-25 minut.
  • 2. Inspiracja:Moje wypieki.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy