Muffiny kakaowe z czerwoną porzeczką (bez jajek)

5 (174 ocen)

  • 50 min

A dziś przepis na pyszne muffinki, które przygotowałam w minionym tygodniu dla moich koleżanek z pracy. Do babeczek możemy dodać dowolne owoce t.j. czarne porzeczki, borówki czy jagody. Ja użyłam akurat czerwonych porzeczek, które kupiłam na targu.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki (na ok. 14-16 muffin):
    1 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. cukru trzcinowego/białego
    1/2 szkl. kakao
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 szkl majonezu np. Kieleckiego :)
    1/2 szkl. wody lub mleka
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    150-200 g czerwonej porzeczki
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny kakaowe z czerwoną porzeczką (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki myjemy i oczyszczamy z gałązek. Kawę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącego mleka lub wody. Suche składniki przesiewamy do jednej miski. W drugiej misce mieszamy składniki mokre z ostudzoną kawą. Zawartość obu misek łączymy. Na końcu dodajemy 150 g porzeczek i mieszamy delikatnie.
  • 2. Silikonowe foremki wypełniamy do 3/4 wysokości. Jeśli pieczemy w formie metalowej do babeczek , wgłębienie wcześniej wykładamy papilotkami. Muffiny pieczemy w temperaturze 180 ºC przez ok. 30 - 35 minut lub do "suchego patyczka".

Porady

Ostudzone babeczki można udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i udekorować pozostałymi porzeczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować