Muffiny jabłkowo-cynamonowe

0 (0 ocen)

Muffiny bardzo często u nas goszczą, bo cała rodzina je uwielbia. Zawsze się staram wymyślić nowy smak.

Składniki:

  • suche:
    - 2 szklanki mąki
    - pół szklanki cukru
    - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 cukier waniliowy

    mokre:
    - 2 jajka małe
    - 1 szklanka oleju
    - 1 jogurt naturalny ( 185 g - danone)
    - 1 słoiczek marmolady jabłkowej z cynamonem domowej roboty (190 g)

Muffiny jabłkowo-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia łączymy w misce.
    Mokre składniki czyli jajka, olej, jogurt naturalny i marmoladę jabłkową łączymy w osobnej misce. następnie mokre składniki wlewamy do suchy i mieszamy. nakładamy do foremek na muffiny na 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli nie mamy gotowej marmolady jabłkowej to potrzebne nam będzie 1 duże jabłko, 2 łyżeczki cukru i pół łyżeczki cynamonu. jabłko obieramy, kroimy w plasterki, przekładamy do rondelka, podlewamy odrobina wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy cukrem i cynamonem. Studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy