Muffiny drożdżowe z konfiturą

0 (0 ocen)

Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie ze słodką konfiturą. Świetnie smakują na co dzień z kubkiem zimnego mleka, jak i w karnawale zamiast tradycyjnych pączków.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki + do podsypywania
    3 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru
    120 g masła
    3 jajka
    1 żółtko
    16 łyżeczek konfitury truskawkowej
    biały lukier
    mix keksowy do dekoracji





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Muffinki

Muffiny drożdżowe z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięty rozczyn 1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, cukru i odrobinę ciepłego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostały cukier i ciepłe mleko oraz roztrzepane jajka. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo roztopione, ostudzone masło. Gdy ciasto będzie odchodziło od rąk przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (na ok.1 godz.)
  • muffiny przed rośnięciem 2. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść. W dłoni uformować niewielki placuszek z ciasta, położyć płaską łyżeczkę konfitury i zwinąć w pączusia. Łączeniem w dół każdą kuleczkę przełożyć do papierowych papilotek oraz do foremki na muffiki. Odstawić w ciepłe miejsce,na ok.40 minut, aby ciasto podwoiło swą objętość.
  • muffiny przed upieczeniem 3. Następnie muffini przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok.20 minut do zrumienienia. Jeszcze ciepłe polać lukrem i posypać mieszanką skórek kandyzowanych..

Porady

* z podanych składników wychodzi 16 muffinek * do wymieszania ciasta drożdżowego możemy użyć miksera

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał

Podobne przepisy

To może cię zainteresować