Muffiny czekoladowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Śliwki oddzielamy od pestek, kroimy na ćwiartki i mieszamy z gałką oraz pieprzem.
2. Teraz zrobimy kruszonkę. Wysypujemy na stolnicę "dark muscovado", mąkę, kakao oraz pokrojone na kawałki zimnego masło. Zagniatamy niezbyt starannie, aż powstaną grudki. Odkładamy na bok.
2. Składniki mokre mieszamy w jednej miseczce, składniki mokre w drugiej, a następnie łączymy je razem i mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Wypełniamy ciastem formę (wysmarowaną masłem lub zabezpieczoną papilotkami) do maks 1/3 wysokości. Następnie układamy na nim 2-3 kawałeczki śliwki. Przykrywamy kolejną warstewką ciasta i znów układamy śliwki. Tak przygotowane ciasto posypujemy kruszonką. Wszystkie warstwy powinny sięgać nieco poniżej brzegu formy, ponieważ muffiny sporo wyrosną.
4. Muffiny pieczemy około 25minut. Studzimy i wcinamy ze smakiem :)
Komentarze