Muffiny czekoladowe z wodą gazowaną

5 (171 ocen)

  • 35 min

Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno czekoladowe. Robi się je bardzo łatwo i niezwykle szybko - nie ma opcji, aby nie wyszły. Wierzch można udekorować polewą czekoladową, lukrem lub posypać drobinkami czekoladowymi.

  • 35 min

Składniki:

  • (7 sztuk)
    3/4 mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru (użyłam brzozowego)
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    50 ml oleju
    75 ml wody gazowanej
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Muffiny czekoladowe z wodą gazowaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27dcwe5 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, olej oraz wodę.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
  • image-22rttsv 2. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • image-1h5m6te 3. Piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
    Babeczki przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.

Porady

Wierzch można udekorować polewą czekoladową, lukrem lub posypać drobinkami czekoladowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować