Muffiny cytrynowe na kefirze

4.49 (145 ocen)

Szybkie, leciutkie, słodko-kwaśne i pachące cytryną. Zdecydowanie poprawiają humorek :)

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 12 SZTUK:
    1 cytryna
    2 czubate szklanki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    niecałe 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajko
    2/3 szklanki cukru - można dać troszkę więcej
    opakowanie cukru wanilinowego
    kilka kropli aromatu cytrynowego
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka kefiru
    papierowe foremki do muffinek
    gotowy lukier
    do posypania kandyzowana skórka i złote perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Lukier

Muffiny cytrynowe na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę bardzo dokładnie umyć i sparzyć wrzącą wodą. Otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
  • 2. Przygotować dwie miseczki. W jednej umieścić mąkę przesianą razem z sodą i proszkiem do pieczenia.
  • 3. Do drugiej miseczki wybić jajko, roztrzepać je z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem cytrynowym. Do roztrzepanego jajka dodać olej, kefir, skórkę i sok z cytryny, dosypać przygotowane wcześniej suche składniki i krótko wymieszać, tak żeby tylko się połączyły. Ciasto nie powinno być zupełnie gładkie.
  • 4. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić je ciastem do około 2/3 wysokości.
  • 5. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (do suchego patyczka).
  • 6. Wystudzić na kratce kuchennej. Po wystudzeniu ozdobić lukrem, kandyzowaną skórką i perełkami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kefir Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować