Muffiny angielskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Są nietypowe, ale wcale nie mniej smaczne. Główną ich zaletą jest to, iż można jeść je na słodko lub słono. Tylko od nas zależy czy użyjemy do nich powideł czy może łososia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki soli
    10 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych
    1 łyżeczka cukru pudru
    225 ml wody
    1 łyżeczka miękkiego masła


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny angielskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
    Mąkę, sól oraz cukier puder przesiewamy do miski. W kopczyku robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże i i rozpuszczone masło.
  • 2. Powoli zagarniamy mąkę do środka i dalej wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od dłoni.
  • 3. Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i dalej wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h.
  • 4. Przekładamy wyrośnięte ciasto na blat i ponownie wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1cm. Wycinamy krążki o średnicy ok 7cm.
  • 5. Wycięte krążki układamy na blasze wyłożonej papierem zachowując między nimi odległości ok 2-3cm. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  • 6. Pieczemy w temp 210 stopni 8 minut, następnie przekręcamy muffinki na drugą stronę i pieczemy kolejne 7 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować