Muffinki z serem ricotta i brzoskwiniami

4.5 (192 ocen)

  • 50 min

Kiedy za oknem deszcz i burzowe chmury, warto zadbać o słońce, choćby na talerzu. Muffinki z serkiem ricottą i brzoskwiniami mają smak wakacyjnych podróży.

  • 50 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    ½ łyżeczki soli
    1 szklanka cukru
    1 szklanka ricotty
    ½ szklanki oleju
    2 duże jajka
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    Brzoskwinie (1 puszka lub świeże, twarde)
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Muffinki z serem ricotta i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiej mąkę, proszek, sodę. Dodaj sól. Wymieszaj.
  • 2. Wymieszaj cukier, ricottę, jajka, olej oraz aromat waniliowy.
  • 3. Połącz suche i mokre składniki.
  • 4. Dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie. Dokładnie wymieszaj.
  • 5. Nałóż ciasto do foremek na muffinki – 2/3 wysokości.
  • 6. Muffinki piecz 20-30 minut w 180 stopnich. (Piecz, aż zbrązowieją.)
    Smacznego!

Porady

Długość pieczenia zależy od Twojego piekarnika. Po 20 minutach sprawdź, czy muffinki są już złotobrązowe i czy patyczek włożony w ciasto jest suchy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ricotta Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować