Muffinki z serem pleśniowym Lazur i pieczarkami

4.51 (178 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyraziste w smaku, niebanalne, apetyczne...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 125 gramów
    - ser pleśniowy złocisty lazur: 200 gramów
    - pieczarki średniej wielkości (świeże, białe): 300 gramów
    - mąka pszenna: 400 gramów
    - mleko 3,2 %: 250 mililitrów
    - jajka cale: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Ser

Muffinki z serem pleśniowym lazur i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Mleko wlać do miseczki i wbić do niego dwa jajka, całość roztrzepać trzepaczką.
  • 3. Wlać ostudzone masło.
  • 4. Mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
  • 5. Połączyć mokre składniki (jajka z mlekiem i z masłem) z suchymi (mąka z proszkiem i przyprawami).
  • 6. Całość wymieszać na jednolitą masę.
  • 7. Pieczarki wymyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych okach (ja pokroiłam w drobną kostkę).
  • 8. Ser pleśniowy pokroić w drobna kostkę.
  • 9. Pieczarki i pokrojony ser wrzucić do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać.
  • 10. Nakładać łyżeczką do silikonowej formy na muffinki lub małych papierowych foremek do pieczenia do ¾ ich wysokości.
  • 11. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C (ważne aby się lekko zabrązowiły).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser pleśniowy Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować