Muffinki z malinami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Słodka przekąska nie tylko dla dzieci.

  • 45 min

Składniki:

  • Ucierane ciasto:
    550 g mąki pszennej, typ 450
    4 duże jajka
    230 g cukru
    1 płaska łyżka cukru wanilinowego
    300 g masła
    6 łyżek mleka 3,2%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    maliny świeże lub mrożone
    czekolada deserowa
    czekolada biała
    30 papierowych papilotek do muffinek


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki z malinami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie masła 1. Przygotowanie ciasta ucieranego:
    Ucieramy w mikserze masło z cukrem, na gładką masę.
  • mrożone maliny 2. Malin zamrożonych nie rozmrażamy.
  • pokrojona biała czekolada 3. Czekoladę białą drobno kroimy.
  • pokrojona czekolada deserowa 4. Czekoladę deserową drobno kroimy.
  • ucieranie ciasta 5. Dalej ucieramy ciasto. Dodajemy po 1 żółtku. Stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem. Wlewamy mleko.
  • mieszanie ciasta z pianą 6. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
    Ciasto powinny być pół geste.
  • papierowe papilotki 7. Przygotowujemy papierowe papilotki do muffinek.
    Układamy na blaszce.
  • napelnione ciastem foremki i dodana czekolada 8. Nakładamy ciasto do foremek na dno. Wsypujemy czekoladę deserową lub wkładamy po 3 malinki.
  • biała czekolada w muffinkowym cieście 9. Nakładamy ciasta do foremek, tym razem z białą czekoladą w środku.
  • napełnianie foremek ciastem 10. Przykrywamy nadzienie warstwą ciasta, mniej więcej 3/4 wysokości foremki.
  • napełnione papilotki ciastem i nadzieniem 11. Wszystkie foremki wypełniamy ciastem.
  • upieczone muffinki 12. Piec nagrzewamy do 180 stop. C.
    Pieczemy muffinki przez ok. 13 min.
  • upieczone muffinki 13. Wyjmujemy muffinki z pieca.
  • muffinki posypane pudrem 14. Gorące jeszcze posypujemy cukrem pudrem.
    Nie zdejmujemy papierowych pilotek
  • muffinki z malinami 15. Muffinki układamy na ozdobnej paterze lub talerzu.
  • muffinki z czekoladą 16. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową, sypkie przesiewamy.. Zamiast masła możemy użyć margaryny. Ciasto ma być pół gęste. Konsystencję korygujemy mlekiem. Malin mrożonych- nie rozmrażamy przed dodaniem do muffinek. Ciasto można podzielić na pół, do jednej dosypać- kakao. Z tej proporcji wychodzi 30 sztuk muffinek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować