12 dag miękkiego masła lub margaryny
20 dag cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag mąki
1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy lub kilka kropel extraktu wanilii
szczypta soli
ok. 25 dag jagod
Muffinki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
2.W misce utrzeć masło oraz cukier do białości. Dodać po 1 jajku i ubijać na puch. Mąkę przesiać z proszkiem, dodawać na przemian z mlekiem, dodać sól wanilię, delikatnie mieszając łyżką. Dodać umyte i osuszone jagody, delikatnie wymieszać.
3.Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami, Nakładać łyżką ciasto do ok. 3/4 wysokości formki. Wierzch można posypać cukrem.
Komentarze