Jagodzianki

0 (0 ocen)

Pyszne bułeczki w sam raz na śniadanie lub podwieczorek

Składniki:

  • Na ciasto:
    500 g mąki
    1,5 łyżeczki suchych drożdży
    szczypta soli
    1 jajko
    1/2 szkl. cukru
    1/4 szkl. oleju
    1 szkl. letniego mleka
    cukier z prawdziwą wanilią
    Nadzienie:
    300 g jagód
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, mleko i jajko- wymieszać. Dodać resztę składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie krótko zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulkę i odstawić na 15 min. Jagody umyte i osuszone mieszamy z mąką i cukrem. Z kulek formujemy placuszki, nakładamy po ok. łyżce jagód i dokładnie zlepiamy, formując bułeczki. Odstawiamy na 45 min. Piekarnik rozgrzać do 210-220 stopni. Przed włożeniem bułki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 15 min na złoto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy