Muffinki z gorzką czekoladą

0 (0 ocen)

  • 55 min

Cudowne smaki dzieciństwa , ciasto zrobione na bazie gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%, smaku dopełnia równie mega czekoladowy krem, czy może być coś lepszego na deser? Wątpię!

  • 55 min

Składniki:

  • Na około 12 sztuk:
    1 szklanka mąki tortowej
    4 duże jajka
    100 g masła
    150 g gorzkiej czekolady 60% kakao
    1,5szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Krem czekoladowy:
    350 ml śmietany kremowej 30%
    80 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka cukru pudru
    Wiórki czekoladowe do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki z gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę podgrzać aby była ciepła, ale nie gotować, dodać połamaną czekoladę i łyżkę cukru pudru, odczekać chwilę i wymieszać do połączenia. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny w celu solidnego schłodzenia.
    Następnie ubić mikserem na krem.
  • 2. Ciasto:
    Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem umieścić w rondelku,
    rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając do połączenia. Wystudzić.
    Jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puszystą masę , wmieszać masę z czekoladą, miksując na wolnych obrotach dodawać partiami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę tortową.
    Ciasto wyłożyć do papierowych papilotek na muffinki do ¾ objętości. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*c i piec około 20 minut lub do suchego patyczka.
    Krem czekoladowy przełożyć do szprycy cukierniczej, udekorować muffinki, posypać tartą czekoladą. Można też polać sosem czekoladowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować