Muffinki z czereśniami i kruszonką

4.51 (154 ocen)

  • 20 min

Pyszne muffinki z czereśniami i chrupiącą kruszonką. Deser w kilka chwil.

  • 20 min

Składniki:

  • Suche:
    1 1/2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    Mokre:
    1 duże jajko
    1/2 szklanki mleka
    1/3 szklanki oleju
    Dodatkowo:
    200 g czereśni
    Kruszonka:
    80 g mąki
    40 g zimnego masła
    40 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Kruszonka

Muffinki z czereśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i przekroić na połówki.
  • 2. Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zimne pokrojone w kostkę masło i posiekać składniki. Zagnieść na kruszonkę.
  • 3. Muffinki: Mąkę z proszkiem przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i niedbale wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do foremek do 1/2 wysokości, na wierzchu poukładać pokrojone czereśnie i posypać kruszonką. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować