Muffinki z czekoladą i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce roztrzepujemy jajka (o temp. pokojowej), dodajemy ostudzoną, stopioną margarynę i roztarte banany. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i czekoladę pokruszoną na małe kawałeczki. Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy do połączenia.
2.Nagrzewamy piekarnik na 175 stopni. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy ok. 25min.
3.Dekorujemy muffinki. Ja użyłam 250g serka mascarpone, połączonego z 2 łyżkami cukru pudru. Wierzch udekorowałam kwiatkami zrobionymi z masy lukrowej.
Porady
1. Muffinki równie dobrze smakują z czekoladą gorzką. Wówczas możemy zwiększyć ilość cukru w przepisie.
2. Masę lukrową wykonałam ze stopionych pianek marshmallow.
Komentarze