Muffinki z czapką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: W dwóch miskach wymieszać osobno suche i mokre składniki. Jajka wcześniej lekko roztrzepać. Mokre składniki wlać do suchych i zamieszać tylko do połączenia składników. Mogą pozostać grudki. Napełnić foremki do muffinek do ¾ wysokości. Piec ok. 25min w 200stopniach. Zimne babeczki posmarować po bokach polewą i obtoczyć w posypce. Pozostawić w chłodnym miejscu aby polewa zastygła. Wierzch udekorować pianką śmietanową za pomocą rękawa cukierniczego.
2.Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje. Ostudzić.
3.Pianka śmietankowo - jogurtowa: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć jogurt. Do ubitej śmietany wlewać powoli jeszcze gorącą żelatynę. Krótko zmiksować.
Komentarze