Muffinki z cieciorką i gruszkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pulchne w środku, aromatyczne, z chrupiącą skórką - musicie ich spróbować

  • 40 min

Składniki:

  • Na 12 sztuk:
    125 g mąki z cieciorki
    125 g mąki pszennej
    150 g gruszek z nalewki (zalanych wódką) wcześniej dobrze odcedzonych
    80 g cukru brązowego
    1 opakowani cukru wanilinowego
    50 g masła
    50 g margaryny
    120 ml mleka
    1 jajo
    1 łyżka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2-3 łyżki oleju do wysmarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki z cieciorką i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli.
    Masło i margarynę rozpuszczamy (w jednym garnuszku). Po ostudzeniu mieszamy je drugiej misce ze 100 ml mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka.
  • 2. Gruszki drobno siekamy i dodajemy do ciasta - mieszamy.
    Blachę do muffinek smarujemy olejem i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (po pierwszych 7 minutach przykrywamy babeczki folią aluminiową i dalej pieczemy do "suchego patyczka").
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować