2 szkl. mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
2 jajka (a gdy są małe to 3)
1 szkl. mleka
1/3 szkl. oleju
budyń o smaku waniliowym (mleko i cukier do przygotowania go)
łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i kardamonem
suszona żurawina (wg uznania)
Muffinki z budyniem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszyć jedynie ilość mleka o ok. 1/2 szkl., dodać waniliowy z kardamonem i cukier zwykły ( ja dałam 2 łyżki). Po ugotowaniu przestudzić.
2.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. W drugiej miseczce ubić jajka, dolać mleko oraz olej, wszystko wymieszać. Połączyć składniki mokre i suche, tak żeby nie było grudek.
3.Papilotki lub inne formemki (w moim przypadku foremki aluminiowe) napełniać: ciasto - budyń - suszona żurawina po kilka owoców - ciasto, tak żeby foremki były napełnione do 2/3 wysokości.
4.Piec w temperaturze 170 stopni ok. 20 minut aż muffinki będą rumiane.
Porady
Z podanej porcji wyszło mi 15 muffinek wykonanych w aluminiowych foremkach.
Komentarze