Muffinki z budyniem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 40 min

Moje pierwsze muffinki, bardzo dobre do kawki.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl. cukru
    szczypta soli
    2 jajka (a gdy są małe to 3)
    1 szkl. mleka
    1/3 szkl. oleju
    budyń o smaku waniliowym (mleko i cukier do przygotowania go)
    łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i kardamonem
    suszona żurawina (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Muffinki z budyniem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszyć jedynie ilość mleka o ok. 1/2 szkl., dodać waniliowy z kardamonem i cukier zwykły ( ja dałam 2 łyżki). Po ugotowaniu przestudzić.
  • 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. W drugiej miseczce ubić jajka, dolać mleko oraz olej, wszystko wymieszać. Połączyć składniki mokre i suche, tak żeby nie było grudek.
  • 3. Papilotki lub inne formemki (w moim przypadku foremki aluminiowe) napełniać: ciasto - budyń - suszona żurawina po kilka owoców - ciasto, tak żeby foremki były napełnione do 2/3 wysokości.
  • 4. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 20 minut aż muffinki będą rumiane.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 15 muffinek wykonanych w aluminiowych foremkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować