Muffinki z bezą

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne, delikatne muffinki, do przygotowania łatwe z dodatkiem pysznej kruchej bezy na wierzchu. Idealne na popołudniową kawę

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 10 dag masła
    - 10 dag mąki
    - 1 1/2 łyżeczki proszku
    -10 dag cukru pudru
    - 2 jajka
    - 1 łyżka skórki cytrynowej
    - 2 łyżki soku z cytryny

    Beza
    - 2 białka
    - 5 dag cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Beza

Muffinki z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190. Ucieramy w misce masło i cukier, aż uzyskamy miękką kremową masę. Stopniowo wbijać jajka, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę, proszek, skórkę i sok z cytryny . Ucieramy aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przełożyć ciasto łyżką do foremek.
  • Ubijamy pianę 2. Beza - Ubijamy mikserem białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder i energicznie mieszając.
  • Wykładamy beze na ciasto 3. Łyżką nakładamy grubą warstwę ubitych białek na każdą muffinkę, tak aby powstały fale. Pieczemy 20-25 minut, aż beza stanie się złocista i chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować