Muffinki szarlotkowe

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nowa odsłona szarlotki czyli muffinki szarlotkowe z najlepszego przepisu na szarlotkę. Zamiast w jednej blaszce upieczone w 20 papilotkach. Niesamowicie kruche, kwaskowe, cynamonowe i już poporcjowane.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 250 g masła
    • 5 żółtek
    • 2 cukry waniliowe
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Jabłka
    • 1 kg jabłek
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    Jeśli jabłka są kwaśne, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
    Beza
    • 5 białek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki szarlotkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche
    • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia.
    • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki.
    • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę.
    • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem.
    • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
    Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne po upieczeniu.
  • 2. Jabłka i beza
    • Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    • Polać sokiem z cytryny, dodać cynamon i przesmażyć.
    • Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
  • 3. Pieczenie
    • Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
    • 2/3 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, resztę zawinąć w papier i włożyć do zamrażarki, aby lepiej się ścierało na tarce.
    • Przygotować blaszkę na muffinki wyłożoną papierowymi papilotkami.
    • Ciasto pokroić na cienkie plastry i wyłożyć nimi dno i boki muffinek.
    • Jabłka wyłożyć na kruche spody, a pianę z białek położyć na jabłkach.
    • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek.
    • Wstawić blaszkę z muffinkami do piekarnika na 25-30 minut.
    • Po upieczeniu i przestygnięciu wyjąć babeczki z papilotek i posypać cukrem pudrem.

Porady

Najlepiej smakują z kulką lodów waniliowych i sosem czekoladowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować