Muffinki Śnieżynki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Córka wymyśliła że muffiny będą się tak nazywały :-) Muffiny z dodatkiem pasty tahini. Mięciutkie o orzechowym posmaku i zimowej dekoracji.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej (można wziąć pszenną)
    100 ml pasty tahini
    150 g cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 ml mleka
    2 jajka
    1 jabłko

    Lukier:
    4 łyżki cukru pudru
    1-2 mandarynki (sok)

    dowolna dekoracja np. niebieskie kryształki i płatki śniegu

Muffinki śnieżynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij z cukrem na biało, dodaj pastę tahini, zmiksuj. Dolej mleko, zmiksuj.
  • 2. Do drugiej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo do masy mokrej i mieszaj.
  • 3. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do ciasta, wymieszaj, ale już bez miksera.
  • 4. Blachę na muffiny wyłóż papilotkami (12 sztuk), do każdej wlej ciasto do 3/4 wysokości papilotki.
  • 5. Muffiny wstaw do nagrzanego piekarnika 170 st. C i piecz 15-20 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudź.
  • 6. Do miski wsyp cukier puder i stopniowo dodawaj sok z mandarynki, soku tyle, ile wchłonie cukier puder. Lukier powinien być gęsty. Ostudzone muffiny polukruj i posyp dowolnymi cukierkami czy płatkami śniegu.

Porady

Z tej racji, że nasze piekarniki różnie pieką polecam sprawdzanie muffinów, tak od 10 minuty pieczenia na tzw. "suchy patyczek". Bo nie ma nic gorszego, jak przesuszone muffiny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy