Muffinki- reniferki cynamonowe

0 (0 ocen)

Bardzo wilgotne i pachnące cynamonem muffinki.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3 szkl mąki
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mleka
    1 kostka margaryny
    4 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem budyniowy, czekoladowy:
    2 1/2 szklanki mleka
    4 łyżki cukru kryształu
    2 budynie czekoladowe
    1 kostka masła

    Dodatkowo:
    Białe groszki czekoladowe
    Odrobina rozpuszczonej ciemnej czekolady
    Czerwone groszki czekoladowe lub czerwone owoce kandyzowane typu wiśnia/żurawina
    Herbatniki lub paluszki z makiem/sezamem

Muffinki- reniferki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać.
    Rozpuszczoną i przestudzoną margarynę dodawać na przemian z letnim mlekiem. Cały czas miksując na małych obrotach.
    Ciasto przelać do papilotek.
    Piec 15-20 min, "do suchego patyczka w temp 175 st. C (bez termoobiegu)
  • 2. W tym czasie przygotować krem budyniowy.
    Suche budynie wymieszać w 3/4 szkl. mleka. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń.
    Masło utrzeć na puch, potem dodawać po łyżce przestudzonego budyniu cały czas miksując.

    Wystudzone muffinki ozdobić kremem czekoladowym, groszkami i zrobić poroże.

Porady

Paluszki wbijają się lepiej w muffinki. Polecam także wypróbowanie paluszków typu "dla dzieci" gdyż są one delikatnie słodkie w smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy