Muffinki - reniferki

0 (0 ocen)

Świetnie wyglądają na świątecznym stole.

Składniki:

  • Na 12 muffinek:
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1/2 kostki roztopionego masła
    1 jajko

    Na krem:
    200ml śmietany kremówki
    ok.120g serka mascaropne
    2 łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    białe drażetki bądź groszki
    2 kostki czekolady mlecznej bądź gorzkiej
    czerwone lub różowe drażetki na noski
    precelki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki - reniferki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffiny:
    W jednym naczyniu mieszany wszystkie składniki suche czyli: mąkę, proszek, cukier. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: roztopione masło, jajko, mleko.
    Następnie wlewamy mokre do suchych i całość mieszamy/miksujemy.
    Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 200* przez ok. 20 minut.
  • 2. Krem:
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder a następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy wszystko dokładnie łyżką.
  • 3. Wystudzone muffinki przy pomocy dekoratora do ciast dekorujemy przygotowanym kremem.
  • 4. Na muffinkach układamy białe drażetki jako oczka - rozpuszczona czekoladą robimy na nich kropki. Różowe/czerwone draże to noski. Precelki delikatnie przełamujemy na pół i wkładamy je w miejsce na uszy.

    I gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować