1.Margarynę rozpuszczamy z cukrem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie odkładamy, aby wystygła.
2.Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
3.Jaja rozbijamy z mlekiem i szczyptą soli. A następnie dodajemy do przesianej mąki. Mieszamy.
4.Dodajemy rozpuszczoną margarynę z cukrem oraz sok z cytryny, a następnie miksujemy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy trochę mąki. Papierowe foremki wkładamy do formy muffinkowej, albo do oddzielnych pojedynczych foremek. Jeśli nie mamy papierowych foremek możemy zastąpić je zwykłym papierem do pieczenia.
5.W drobne kosteczki kroimy czekoladę. Gęste ciasto przekładamy łyżką do wcześniej przygotowanych foremek. Najpierw napełniamy je do połowy, układamy kawałki czekolady, a następnie uzupełniamy tak, aby nie przekroczyć 2/3 wysokości foremek, ponieważ muffinki urosną. Nie chcemy, aby wylały się na formę. Ponownie układamy kawałki czekolady i sypiemy posypką.
6.Do rozgrzanego piekarnika wkładamy formę z muffinkami. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze