Muffinki na słono

4.5 (170 ocen)

  • 25 min

Te muffinki są idealne na drugie śniadanie lub kolację. Z powodzeniem mogą także zastąpić kanapki do szkoły, pracy. W tej formie można też "przemycić" odrobinę warzyw dzieciom, które za nimi nie przepadają.

  • 25 min

Składniki:

  • CIASTO
    -dwie szklanki mąki
    -dwa jajka
    -łyżeczka sody
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -łyżeczka słodkiej papryki
    -łyżeczka soli i pieprzu
    -100ml oleju
    -200ml kefiru/maślanki/mleka

    FARSZ
    -połowa papryki
    -pomidor
    -mały ogórek
    -100g sera typu feta lub żółtego
    -6 plastrów szybki
    -kawałek kiełbasy
    -jajko ugotowane na twardo pokrojone w kostkę
    -zioła (wedle uznania)
    -sól ziołowa (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki potrzebne do wykonania ciasta miksujemy. Do uzyskanej gładkiej masy dodajemy zmieszane składniki "farszu". Mieszamy wszystko do wymieszania się składników z ciastem. Przekładamy uzyskaną masę do foremek na muffinki bądź papilotek. Pieczemy ok 20-25minut w 180'C.

Porady

Przepis ten możemy także zrealizować ze składników które akurat mamy w lodówce. Możemy go dowolnie personalizować używając tego, co zostało np z poprzedniego dnia. Idealny sposób na pozbycie się tzw "resztek" z lodówki i wykonanie czegoś pysznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować