Muffinki musnięte kawą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przepis na wilgotne, mocno czekoladowe muffinki z delikatnym posmakiem kawy i kawałkami czekolady.

  • 35 min

Składniki:


  • 2 szklanki maki
    2 duże jajka
    2 kopiaste łyżki kakao
    pól szklanki oleju
    pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
    pół szklanki cukru
    tabliczka czekolady
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki likieru amaretto
    solidna łyżeczka sody

Muffinki musnięte kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  zaraz po wyciągnięciu z piekarnika 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, mieszamy delikatnie z jajeczną masą. Do miski przesiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, kawą oraz kakao. Wlewamy olej dalej mieszając. Dodajemy amaretto – muffinki będą dzięki niemu intensywniejsze w smaku, ale jeżeli chcemy je przygotować na szybko, a amaretto akurat w domu nie mamy nic strasznego – muffinki i tak wyjdą smaczne!

    Na sam koniec przygotowujemy sobie blachę na muffinki, wkładamy bibułki, w międzyczasie kruszymy sobie czekoladę, ja zastosowałam gorzka, ale mleczna tez się nada, wsypujemy do gotowej już masy i przelewamy do bibułek, do 3/4 wysokości bibułki. Na ciasto ułożyłam jeszcze pokruszoną czekoladę smakową, dla lepszego efektu, ale zabieg ten wcale nie jest konieczny. :)

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy 20minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy