Muffinki musnięte kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, mieszamy delikatnie z jajeczną masą. Do miski przesiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, kawą oraz kakao. Wlewamy olej dalej mieszając. Dodajemy amaretto – muffinki będą dzięki niemu intensywniejsze w smaku, ale jeżeli chcemy je przygotować na szybko, a amaretto akurat w domu nie mamy nic strasznego – muffinki i tak wyjdą smaczne!
Na sam koniec przygotowujemy sobie blachę na muffinki, wkładamy bibułki, w międzyczasie kruszymy sobie czekoladę, ja zastosowałam gorzka, ale mleczna tez się nada, wsypujemy do gotowej już masy i przelewamy do bibułek, do 3/4 wysokości bibułki. Na ciasto ułożyłam jeszcze pokruszoną czekoladę smakową, dla lepszego efektu, ale zabieg ten wcale nie jest konieczny. :)
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy 20minut.
Komentarze