Muffinki miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować i zaparzyć w nim herbaty. Ostudzić.
2.Wymieszać suche i mokre składniki w dwóch osobnych naczyniach. Do jednego dodać suche: mąka, sól, cukier puder, proszek do pieczenia. Do drugiego mokre: mleko, jajka, olej, kwaśną śmietanę.
3.Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać. Nie dość dokładnie, mogą być grudki.
4.Ciasto nakładać do papierowych papilotek do ¾ ich wysokości.
5.Piec w temperaturze 180st C ok. 30 minut.
6.Gdy muffinki będą gotowe, wyjąc je z piekarnika i na każde ciastko położyć po jednej kostce miętowej czekolady. Włożyć je jeszcze raz do piekarnika, aż czekolada się rozpuści. Wyciągnąć blachę i rozsmarować łyżką czekoladę.
Komentarze