Muffinki małpki

0 (0 ocen)

Muffinki piekłam na piknik szkolny u mojego dziecka.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanki kakao
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki sody

    1 jajko
    1/2 szklanki rozgniecionego banana
    (ok. 1 cały średni banan)
    1/2 szklanki letniej wody
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju
    3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilli

    Składniki na polewę:
    100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
    113g masła w temp. pokojowej

    Dodatkowo:
    opakowanie białych groszków
    1 opakowanie małych biszkopcików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki małpki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce zmieszać wszystkie składniki suche. W drugiej ubić wszystkie składniki mokre razem z rozgniecionym widelcem bananem. Mokre dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Wypełnić do 3/4 papilotki i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć i ostudzić.
  • 2. Czekoladę rozpuścić. Masło utrzeć i dodawać po trochu rozpuszczoną czekoladę. Maczać babeczki i od razu przyklejać buzię i uszy z przyciętych biszkoptów. Jako oczy użyć białych groszków. Zostawić aż całość zastygnie (można włożyć do lodówki) a resztę polewy zostawić aż
    stwardnieje i za pomocą woreczka z odciętą końcówkę zrobić buzię, kropeczki na groszkach i dwie kropki na nosek (dolne zdjęcie).
    Można też zrobić brwi. Gdyby zabrakło polewy można użyć rozpuszczonej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować