Muffinki Makowo-Pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczne muffinki z pomarańczą i makiem

  • 60 min

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    180 g płynnego miodu prawdziwego
    180 g margaryny lub masła
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 duża pomarańcza
    4 jajka
    3 łyżki mleka
    2 łyżki suchego maku

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    4 łyżki soku z pomarańczy
    Do dekoracji:
    domowa skórka pomarańczowa kandyzowana

Muffinki makowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę obrać ze skórki ,połowę pomarańczy pokroić w dosyć grubą kostkę ,z reszty pomarańczy wycisnąć dobrze sok. Margarynę utrzeć z płynnym miodem ,wbijać po jednym jajku cały czas ucierając ciasto,dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,połączyć z mlekiem ,dosypać mak dodać pokrojoną pomarańczę oraz sok z reszty pomarańczy, wymieszać delikatnie wszystko razem mikserem.
  • 2. Foremkę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami i nakładać łyżką ciasto ,wstawić do rozgrzanego do 180* piekarnika i piec babeczki 20 min aż nabiorą złotego koloru.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier pomarańczowy; Cukier puder utrzeć z wyciśniętym świeżo sokiem z pomarańczy,lukrem posmarować jeszcze ciepłe babeczki obsypać grubo skórką pomarańczową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy