Muffinki kukurydziano-otrębowe nadziane boczkiem i serem

0 (0 ocen)

  • 30 min

To były moje pierwsze muffinki na słono i wyszły pyszne. Podałam je na ciepło na kolację polane ketchupem

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 14 sztuk:
    1 ½ szklanki mąki kukurydzianej
    ½ szklanki otrębów pszennych
    1/3 szklanki mąki tortowej
    2 szczypty soli
    1 ½ łyżeczki sody

    50 g margaryny
    3 jajka
    1 szklanka mleka

    30 dkg boczku
    50 g sera żółtego
    14 zielonych oliwek

Muffinki kukurydziano-otrębowe nadziane boczkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Ser żółty również kroimy w kostkę.
  • 2. Margarynę roztapiamy na małym ogniu. W jednej miseczce mieszamy suche składniki.
  • 3. Do drugiej wbijamy jajka, rozbijamy trzepaczką, dodajemy mleko, roztopioną margarynę i mieszamy trzepaczką.
  • 4. Następnie do jajek stopniowo wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy trzepaczką.
  • 5. Do foremek na muffinki dajemy po łyżce ciasta, następnie rozkładamy po równo boczek, ser i po jednej oliwce do każdej muffinki, rozlewamy na wierzch każdej muffinki pozostałe ciasto i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Porady

Przed podaniem możemy je polać ketchupem.

Komentarze

Podobne przepisy