Muffinki kukurydziane z bekonem i żółtym serem to specjał kuchni amerykańskiej. Nieskomplikowany w przygotowaniu, sycący, super nadaje się na drugie śniadanie do pracy.
15 min
Składniki:
15 dag mąki kukurydzianej
15 dag mąki pszennej
1 szklanka maślanki
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła - roztopionego i ostudzonego
15 dag żółtego sera
10 dag boczku wędzonego
Muffinki kukurydziane z bekonem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i ser kroimy w drobniutką kostkę. Boczek przesmażamy i studzimy.
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki ( obie mąki, cukier, proszek, sól). Mieszamy. W drugiej misce mieszamy zaś maślankę jajka oraz masło. Po wymieszaniu wlewamy mokre składniki do suchych. Mieszamy szybko, by składniki się połączyły. Dodajemy ser i bekon, mieszamy ponownie.
Do papilotek nalewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze