Muffinki kukurydziane z bekonem i żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Muffinki kukurydziane z bekonem i żółtym serem to specjał kuchni amerykańskiej. Nieskomplikowany w przygotowaniu, sycący, super nadaje się na drugie śniadanie do pracy.

  • 15 min

Składniki:

  • 15 dag mąki kukurydzianej
    15 dag mąki pszennej
    1 szklanka maślanki
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki masła - roztopionego i ostudzonego
    15 dag żółtego sera
    10 dag boczku wędzonego

Muffinki kukurydziane z bekonem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i ser kroimy w drobniutką kostkę. Boczek przesmażamy i studzimy.
    Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki ( obie mąki, cukier, proszek, sól). Mieszamy. W drugiej misce mieszamy zaś maślankę jajka oraz masło. Po wymieszaniu wlewamy mokre składniki do suchych. Mieszamy szybko, by składniki się połączyły. Dodajemy ser i bekon, mieszamy ponownie.
    Do papilotek nalewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy