Muffinki kakaowo-bananowe z malinami i masłem sezamowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Wczoraj zebrałam ostatni raz w sezonie maliny z ogrodu, więc dzisiaj je spożytkowalam. Dodatek masła sezamowego oraz uprażonych płatków migdałowych stanowi kropkę nad "i".

Składniki:

  • ok. 1/2 kostki margaryny Palmy z murzynkiem
    olej rzepakowy 4 łyżki
    mleko 1 szklanka
    mąka pszenna 2 szklanki
    cukier 3/4 szklanki
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    kakao 2 łyżeczki
    banan 1 sztuka
    maliny 1,5 szklanki
    jajeczka przepiórcze 5 sztuk
    masło sezamowe TAHINA - 6 łyżeczek
    płatki migdałowe 6 łyzeczek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki kakaowo-bananowe z malinami i masłem sezamowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy suche składniki: mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem i kakao.
  • 2. Przygotowujemy mokre składniki: roztopioną margarynę, mleko, jajka, olej i obrany banan miksujemy razem blenderem.
  • 3. Łączymy zawartość razem (mieszamy): suche składniki z mokrymi.
  • z malinami 4. Do papierowych papilotek muffinkowych nakładamy na wysokoścć 1/3 ciasto, kładziemy łyżkę malin i przykrywamy kolejną porcją ciasta tak, aby w papilotce było ciasto na wysokość 2/3.
  • w formie 5. Papilotki układamy w formie do muffinek.
  • pieczamy 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 18-20 minut.
  • po upieczeniu 7. Tak wyglądają po upieczeniu.
  • 8. Po ostygnięciu leciutko smarujemy muffinki masłem sezamowym i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Porady

Jeśli nie mamy margaryny, to możemy użyc samego oleju rzepakowego - wtedy całkowita jego ilośc dodana do ciasta wynosić będzie 1/3 szklanki oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kakao Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować