Muffinki jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatne , niesamowicie mięciutkie , absolutnie nie za słodkie … wypełnione soczystymi śliwkami i pokryte obłędną, chrupiącą kruszonką!Koniecznie musicie je spróbować!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 8 szt )

    * mąka pszenna – 150 g

    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    * cukier – 3 czubate łyżki

    * sól – 1 szczypta

    * olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka

    * cynamon – 1 łyżeczka

    * duże jajko – 1 szt

    * jogurt naturalny – 100 g

    * olej – 60 ml

    * śliwki – 200 g

    KRUSZONKA:

    * mąka – 50 g

    * cukier puder – 1 czubata łyżka

    * zimne masło – 30 g

    ( jeśli chcemy tak dużo jak u mnie to podwójmy porcję ;) )

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki jogurtowe ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Piekarnik nagrzewamy do 180C

    KRUSZONKA:

    Mąkę przesiewamy z cukrem , dodajemy zimne mało i ugniatamy w palcach do połączenia.

    Chłodzimy w lodówce.

    MUFFINKI:

    W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki , a w drugiej mokre.

    Mokre wlewamy do suchych , a następnie dodajemy umyte , wypestkowane i pokrojone w kostkę śliwki.

    Mieszamy tylko do połączenia składników.

    Wymieszane ciasto wkładamy do foremek ( na pełno ) , a następnie w palcach rozkruszamy schłodzone ciasto na kruszonkę.

    Pieczemy ok. 17-20min/ 180C.

    UWAGA!

    Muffinki po upieczeniu musza całkowicie wystygnąć!

    Najlepiej to robić na kratce.

    Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować