Muffinki jagodowe

0 (0 ocen)

  • 25 min

Dzięki dodatkowi jagód muffinki są wilgotne i smakują wspaniale. Przygotowuje się je błyskawicznie.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    1 słoiczek jagód w soku własnym (wielkości słoiczka od dżemu)

Muffinki jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej misce jajka roztrzepać z mlekiem i olejem. Dodać suche składniki. Zmiksować. Dodać osączone jagody i lekko wymieszać łyżką.
  • 2. Ciasto przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piec 20 minut w 180 stopniach.

Porady

Ciasto mozna podzielić na 2 części. Do jednej dodać 3/4 jagód ze słoiczka i lekko wymieszać tak, by widoczne były dwa kolory ciasta - biały i niebieski. Do drugiej zaś dodać sok z jagód i pozostałe owoce. Dokładnie wymieszać. Owoce ze słoiczka można zastąpić mrożonymi. Zamiast wykładać papilotkami, otwory w blaszce można wysmarować masłem i posypać odrobiną bułki tartej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy