Muffinki jaglane z truskawkami i suszonymi morelami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Propozycja na zdrowe, jaglane babeczki z truskawkami i suszonymi morelami :)

  • 50 min

Składniki:

  • - 3/4 szklanki kaszy jaglanej
    - 3 łyżki mąki jaglanej
    - szklanka pokrojonych truskawek (mrożonych lub świeżych)
    - duża garść suszonych moreli ekologicznych
    - 2 jajka
    - 3,5 łyżeczki ksylitolu
    - 1 łyżeczka masła
    - 1/3 łyżeczki soli
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki jaglane z truskawkami i suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy 1 jej część w około 3 częściach wody. Wodę solimy i dodajemy do niej 1 łyżeczkę ksylitolu oraz kawałek masła.

    Kaszę studzimy.
  • 2. Morele parzymy gorącą wodą, odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.
  • 3. Następnie przygotowujemy mąkę jaglaną.

    3 łyżki kaszy jaglanej miksujemy w młynku do kawy do momentu powstania mąki.
  • 4. Kiedy kasza przestygnie, dodajemy do niej papkę z moreli, 2 jajka, proszek do pieczenia, ksylitol, mąkę jaglaną i wszystko miksujemy na gładką masę.
  • 5. Na koniec powstałą masę przekładamy do foremek w kolejności:
    warstwa masy - pokrojone truskawki - warstwa masy.

    Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować