Muffinki jabłkowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbijamy w miskę i dodajemy cukier. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukry waniliowe.
2.Margarynę roztapiamy na małym ogniu, aby się nie przypaliła. Wystudzoną dodajemy do masy. Miksujemy na gładką, dość gęstą masę. Dodajemy żurawinę i wmieszamy ją w ciasto.
3.Jabłka obieramy ze skórek i gniazdek i kroimy w kostkę.
4.Do formy na muffinki dajemy papierzane foremki (papilotki) i wlewamy ciasto. Na wierzch każdego muffinka dajemy po parę kostek jabłkowych.
5.Pieczemy w nagrzanym do 180stC piekarniku ok. 50 – 60 minut. Gdy ostygną posypujemy gotowe muffinki cukrem pudrem i cynamonem.
Komentarze