Muffinki jabłkowe z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Małe słodkości w sam raz do popołudniowej herbaty.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    2 filiżanki cukru
    4 filiżanki mąki
    250 gr margaryny
    2 cukry waniliowe
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 jabłka
    1 garść suszonej żurawiny
    cynamon i cukier puder do posypania

Muffinki jabłkowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy w miskę i dodajemy cukier. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukry waniliowe.
  • 2. Margarynę roztapiamy na małym ogniu, aby się nie przypaliła. Wystudzoną dodajemy do masy. Miksujemy na gładką, dość gęstą masę. Dodajemy żurawinę i wmieszamy ją w ciasto.
  • 3. Jabłka obieramy ze skórek i gniazdek i kroimy w kostkę.
  • 4. Do formy na muffinki dajemy papierzane foremki (papilotki) i wlewamy ciasto. Na wierzch każdego muffinka dajemy po parę kostek jabłkowych.
  • 5. Pieczemy w nagrzanym do 180stC piekarniku ok. 50 – 60 minut. Gdy ostygną posypujemy gotowe muffinki cukrem pudrem i cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy