Muffinki dwupiętrowe mocno czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Muffinki są mocno czekoladowe, miękkie, puszyste ,a w dodatku bardzo efektowne ! Krem którym są udekorowane jest delikatny i nie za słodki. Jest to idealna kompozycja smakowa. Jestem pewna, że nikt się im nie oprze.

  • 50 min

Składniki:

  • Muffinki:
    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 180 g miękkiego masła
    • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    • ¾ szklanki cukru
    • Cukier waniliowy
    • 3 duże jajka
    • 150 ml mleka
    Krem:

    • 250g serka mascarpone
    • 330ml śmietany 30%
    • 3-4 łyżki cukru pudru
    • Cukier waniliowy
    • Aromat arakowy
    • 1 śmietanfix
    • Posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki dwupiętrowe mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 2. 2. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i mleko, dokładnie zmiksować.
  • 3. 3. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i cukier waniliowy, ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.
  • 4. 4. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 160*C. Do papilotek o wielkości 2,5cm ( takie jak na trufle) nałóż ciasta również 2/3 wysokości i piec ok 15-20min w temperaturze 160*C.
  • 5. 5. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy śmietanfix, 2-3 krople aromatu oraz cukier puder i miksujemy ją na wysokich obrotach aż będzie sztywna.
  • 6. 6. Do drugiej miski przedkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier waniliowy i miksujemy chwile do momentu połączenia. Musimy uważać alby serek nam się nie zważył. Następnie do serka dodajemy ubita wcześniej śmietanę oraz ponownie miksujemy aby masy się połączyły.
  • 7. 7. Kiedy muffinki wystygną dekorujemy je kremem. Na duże muffinki nakładamy szpryca krem, następnie z małych muffinek ściągamy papierek po czym układamy je na dużych muffinkach i również nakładamy na nie krem. Całość dekorujemy posypką.

Porady

Musimy pamiętać, aby małych muffinek było tyle samo co dużych. Do małych papilotek niepotrzebna jest specjalna blacha, wystarczy je ułożyć na zwykłej blasze obok siebie i tak upiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować