Muffinki daktylowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Słodkie muffinki do popołudniowej kawy :)łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    - mąka pszenna - 150 g
    - mąka ziemniaczana - 100 g
    - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    - sól - 1 szczypta
    - cukier - 100 g
    - olejek do ciast śmietankowy - 1 łyżka
    - olej rzepakowy - 80 ml
    - jajko - 1 szt
    - jogurt naturalny - 250 g
    - daktyle - 100 g
    - kandyzowany cukier - 50 g

Muffinki daktylowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Obie mąki , proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski.

    Dodajemy pokrojone daktyle i mieszamy.

    Jajko roztrzepujemy z cukrem , olejem , jogurtem i olejkiem śmietanowym.

    Dodajemy do miski z suchymi składnikami i mieszamy

    ( tylko do połączenia składników ).

    Ciastem napełniamy foremki

    ( ja jak zwykle korzystałam z silikonowych ) do 3/4 wysokości.

    Posypujemy kandyzowanym cukrem.

    Pieczemy ok. 25 minut / 170C.



    * Po upieczeniu można śmiało posypać jeszcze odrobiną tegoż cukru podgrzanego sekundkę na patelni.





Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy