Muffinki czekoladowo-rabarbarowe

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo mocno czekoladowe i delikatnie kwaskowe muffinki, które nawet na drugi dzień po upieczeniu są niezwykle smaczne. Połączenie gorzkiej czekolady i domowej roboty dżemu rabarbarowego okazało się dobrym pomysłem.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • czekolada gorzka – 100 g
    dżem z rabarbaru - 300 g
    masło - 125 g
    drobny cukier trzcinowy – 50 g
    jajka – 2 szt.
    mąka tortowa - 150 g
    proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Dżemy

Muffinki czekoladowo-rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w rondelku, zdjąć z palnika, dodać połamaną tabliczkę czekolady. Odstawić na 2 minuty, a następnie dokładnie wymieszać i przelać do miski. Dodać dżem z rabarbaru, cukier i roztrzepane jajka, wymieszać.
  • 2. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość krótko wymieszać do połączenia się składników.
  • 3. Ciasto przełożyć do papilotek umieszczonych w formie, wypełniając je do 3/4 wysokości.
    Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 25 minut. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej, a następnie oprószyć cukrem pudrem.

Porady

*czekolada o zawartości 70% kakao *wyszło mi 11 dużych muffinek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować