Czekoladowe babeczki z nutą piernikową z delikatnym kremem ze śmietanki i sera mascarpone, polane konfiturą z jeżyn i borówek, to propozycja na wspaniały słodkie deser!
Muffinki czekoladowo-piernikowe z kremem i konfiturą z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,
wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i przyprawą do piernika dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany.
wylewać porcjami ciasto do papierowych papilotek na muffinki,-(z tej porcji wyjdzie około 30 sztuk średnich babeczek) piec 30 minut w temp 180*c.
Wystudzić.
2.Krem:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, przełożyć do szprycy cukierniczej, wyciskać na babeczkach dowolny wzór, polać konfiturą jeżynowo-borówkową i podawać.
Smacznego!
Komentarze