Muffinki czekoladowo-piernikowe z kremem i konfiturą z jeżyn

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min

Czekoladowe babeczki z nutą piernikową z delikatnym kremem ze śmietanki i sera mascarpone, polane konfiturą z jeżyn i borówek, to propozycja na wspaniały słodkie deser!

  • 45 min

Składniki:

  • Babeczki:
    5 jajek
    2 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru +1/2 szklanki
    4 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    3/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody

    Krem śmietanowy:
    300 ml śmietany kremowej 30%
    2 czubate łyżki serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    Domowa konfitura jeżynowo-borówkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki czekoladowo-piernikowe z kremem i konfiturą z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
    Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,
    wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i przyprawą do piernika dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany.
    wylewać porcjami ciasto do papierowych papilotek na muffinki,-(z tej porcji wyjdzie około 30 sztuk średnich babeczek) piec 30 minut w temp 180*c.
    Wystudzić.
  • 2. Krem:
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, przełożyć do szprycy cukierniczej, wyciskać na babeczkach dowolny wzór, polać konfiturą jeżynowo-borówkową i podawać.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Borówki amerykańskie Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować