Muffinki czekoladowo owocowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Są to muffinki czekoladowo piernikowe, ale za razem bardzo mocno owocowe. Ich duzym plusem jest szybkość wykonywania oraz to, że przepis można dowolnie modyfikować

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 jajka
    pół szklanki cukru
    2 szklanki mąki bezglutenowej
    200 ml dżemu
    pół szklanki oleju
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
    1 solidna łyżeczka sody
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki kakao
    tabliczka mlecznej czekolady

    Do ozdoby:

    dżemik
    połówki orzechów

Muffinki czekoladowo owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, do puszystej jajecznej masy dodajemy 200ml dżemu.. Do utartej jajecznej masy przesiewamy mąkę wymieszaną z sodą, wsypujemy resztę suchych składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Wlewamy do masy. Na sam koniec dolewamy do masy jogurt (lub maślankę) oraz olej. Mieszamy całość do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

    Przelewamy do bibułek ułożonych na blasze do pieczenia do 3/4 ich wysokości. Pieczemy 20minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wystarcza na około 36 mini muffinek.

    Smacznego!

Porady

– najlepiej smakują muffinki z kwaskowatym posmakiem – konfitura z wiśni lub czarnej porzeczka jest najlepsza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy