Muffinki czekoladowe z orzechami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 50 min

Muffinki są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego zadowolą niejednego amatora czekoladowych wypieków.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
    250 g masła
    1/2 szklanki mleka
    4 łyżki kakao
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    garść pokrojonych orzechów laskowych
    garść suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami)
    odrobina aromatu waniliowego
    Dodatkowo:
    Forma do muffinek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki czekoladowe z orzechami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, mleko kakao i cukier podgrzewać w garnku tak aby wszystkie składniki się połączyły (nie było drobinek cukru). Odlać 1/2 szklanki masy i resztę ostudzić
  • 2. Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
  • 3. Do ostudzonej masy kakaowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka (żółtka dodawać pojedynczo), wszystkie składniki zmiksować. Następnie w dodać pianę i wymieszać delikatnie łyżką (nie miksować!!) aby nie opadła (ja dodaję pianę w 2 lub 3 częściach wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo że opadnie i bardzo delikatnie mieszam). Na koniec dodać orzechy z żurawiną i wymieszać.
  • 4. Masę przełożyć do foremek na muffinki. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec muffinki 30-35 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są gotowe)
  • Muffinki czekoladowe 5. Jak muffinki przestygną można polać je wcześniej przygotowaną polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować