Muffinki czekoladowe z orzechami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, mleko kakao i cukier podgrzewać w garnku tak aby wszystkie składniki się połączyły (nie było drobinek cukru). Odlać 1/2 szklanki masy i resztę ostudzić
2.Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
3.Do ostudzonej masy kakaowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka (żółtka dodawać pojedynczo), wszystkie składniki zmiksować. Następnie w dodać pianę i wymieszać delikatnie łyżką (nie miksować!!) aby nie opadła (ja dodaję pianę w 2 lub 3 częściach wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo że opadnie i bardzo delikatnie mieszam). Na koniec dodać orzechy z żurawiną i wymieszać.
4.Masę przełożyć do foremek na muffinki. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec muffinki 30-35 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są gotowe)
5.Jak muffinki przestygną można polać je wcześniej przygotowaną polewą.
Komentarze