• Muffinki czekoladowe z orzechami i żurawiną

    Dodane przez: ImpresjaSmaku

  • Muffinki są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego zadowolą niejednego amatora czekoladowych wypieków.

  • Składniki

    2 szklanki cukru
    250 g masła
    1/2 szklanki mleka
    4 łyżki kakao
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    garść pokrojonych orzechów laskowych
    garść suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami)
    odrobina aromatu waniliowego
    Dodatkowo:
    Forma do muffinek

  • Sposób przygotowania

    1.

    Masło, mleko kakao i cukier podgrzewać w garnku tak aby wszystkie składniki się połączyły (nie było drobinek cukru). Odlać 1/2 szklanki masy i resztę ostudzić

    2.

    Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę

    3.

    Do ostudzonej masy kakaowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka (żółtka dodawać pojedynczo), wszystkie składniki zmiksować. Następnie w dodać pianę i wymieszać delikatnie łyżką (nie miksować!!) aby nie opadła (ja dodaję pianę w 2 lub 3 częściach wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo że opadnie i bardzo delikatnie mieszam). Na koniec dodać orzechy z żurawiną i wymieszać.

    4.

    Masę przełożyć do foremek na muffinki. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec muffinki 30-35 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są gotowe)

    5.
    Muffinki czekoladowe - krok 5

    Jak muffinki przestygną można polać je wcześniej przygotowaną polewą.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    czekolada, muffinki, kakao
  • 0 komentarzy

Dodane przez: ImpresjaSmaku

ImpresjaSmaku 33

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-08-09T10:00:31+02:00

95 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »