muffinki wilgotne i czekoladowe na drugi dzień także smaczne...ja dodatkowo zrobiłam jeszcze krem z malinami, ale takie bez niczego też są ok. Z podanych składników wychodzi akurat 12 muffinek
Składniki:
1 i 3/4 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
0,5 szkl i 2 łyżki cukru
cukier waniliowy mały
140 g masła
2 jajka
170 ml mleka
100 g mlecznej czekolady ( ja dałam pół na pół mleczną i gorzką)
200 g serka kremowego
200 ml gęstej śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
maliny
Muffinki czekoladowe z malinowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.rozpuszczamy i studzimy masło. Czekoladę siekamy nożem na drobne kawałeczki.
2.Mieszamy suche składniki z suchymi a mokre z mokrymi i następnie tradycyjnie mieszamy ze sobą suche z mokrymi niezbyt dokładnie, mają być grudkowate. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 stopni.
3.Kiedy muffinki się pieką robimy krem w misce dokładnie łączymy serek kremówką, cukrem i malinami. Dekorujemy kremem.
Komentarze